Neživotní pojištění

Záznam o nehodě: jak ho vyplnit (+ formulář ke stažení) 

Formulář Záznam o nehodě

Stali jste se účastníky dopravní nehody a rozhodli jste se, že není nutné přivolat policii? V takovém případě musíte vyplnit Záznam o nehodě. Tuto povinnost ukládá zákon a je důležitá proto, aby pojišťovna mohla posoudit, co se vlastně stalo. Na základě poskytnutých informací pojišťovna vypočítá pojistné plnění v souvislosti se škodní událostí.

Formulář Záznam o nehodě ke stažení

Dnes již nemusíte volat při každé nehodě policii. Je to nutné pouze tehdy, pokud vznikla škoda nad 100 000 Kč. Ale především, pokud dojde k jakémukoliv zranění, škodě na majetku třetí osoby (například poškození služebního nebo půjčeného auta, poškození silnicie, dopravní značky, svodidla, plotu nebo domu a také při střetu se zvěří)

👉 Sepsali jsme pro vás také seznam kroků, jak postupovat při dopravní nehodě.

Formulář Záznam o nehodě mějte preventivně vytištěný v autě

V případě, že jde o nižší částku a zároveň nedošlo ke zranění, úmrtí, poškození cesty nebo úniku nebezpečných látek, je nezbytné, abyste spolu s dalšími účastníky vyplnili formulář s názvem „Záznam o dopravní nehodě“. Proto je důležité, abyste ho měli stále k dispozici v autě. Můžete si ho stáhnout a vytisknout, určitě ho najdete i na webové stránce své pojišťovny.

Záznam o nehodě musíte vyplnit samozřejmě pravdivě a podepisují ho obě strany. Musí dojít k vzájemné dohodě, kdo je viníkem nehody a jak k ní došlo. Pokud se na tom účastníci nedokáží dohodnout, nezbývá, než volat policii.

👉 Cena povinného ručení a podmínky se v jednotlivých pojišťovnách liší, pojišťovny je průběžně upravují nebo rozšiřují. Pohlídáme za vás čas na lepší autopojištění. Zapněte si Hlídač autopojištění.

Společné údaje Záznamu o nehodě

  1. Datum a čas nehody: pokuste se odpovědět co nejpřesněji a odhadněte přesný čas, kdy k nehodě došlo. Uveďte například: 11. ledna 2024 v 9:35 h.
  2. Místo: uveďte zemi, město, ulici, číslo domu, případně kilometr cesty, kde se nehoda udála.
  3. Zranění (osoby): zde je to jednoduché, zaškrtnete buď možnost ano nebo ne. Počítají se i lehká zranění.
  4. Věcná škoda na jiných vozidlech nebo předmětech: po nehodě se přesvědčte, zda se při nehodě poškodilo i jiné vozidlo než vaše a zda nedošlo k poškození jiného předmětu nebo majetku. Opět máte na výběr možnosti ano nebo ne.
  5. Svědci: každý člověk, který viděl nehodu, je svědkem a může pomoci při objasňování průběhu nehody. Svědkem může být i spolujezdec. Pokud se takoví lidé nacházejí na místě nehody, požádejte je o pomoc. Do formuláře uveďte jejich jména, adresy a telefonní kontakt.

Jak zakreslit autonehodu?

Příklad nákresu autonehody
Jak zakreslit autonehodu?

Údaje, které najdete v Záznamu o nehodě dvakrát 

Tyto údaje se vyplňují zvlášť. Jednou pro vozidlo A a podruhé pro vozidlo B.

6. Pojistník/pojištěný: uveďte jméno, adresu, telefonní a e-mailový kontakt. Pozor, je třeba uvést údaje o majiteli vozidla. Pokud jste řídili auto někoho jiného, neuvádějte na tomto místě své osobní údaje.

7. Vozidlo: uveďte značku, typ a evidenční číslo vozidla a stát, ve kterém je registrováno. Pokud se vás to týká, vyplňte i údaje o přívěsném vozidle. Všechny požadované údaje najdete v malém technickém průkazu.

8. Pojišťovna: v této části uveďte, kde máte auto pojištěné (povinné ručení) a doplnte údaje týkající se pojistné smlouvy. Na konci vyznačte, zda má auto i havarijní pojištění.

9. Řidič: na tomto místě uvedete své osobní údaje. Budete k tomu potřebovat i řidičský průkaz, protože formulář se ptá i na číslo řidičského průkazu a jeho platnost.

10. Nákres: na obrázku označte místa na jednotlivých vozidlech, kde došlo ke střetu v okamžiku nárazu. Šipkou označíte směr nárazu.

11. Viditelné poškození: popište, k jakému poškození došlo na vašem vozidle. Pište stručně, jasně a srozumitelně.

12. Označte okolnosti nehody: postupně si projděte všechny body a každou situaci, která skutečně nastala, označte křížkem. Ve spodním řádku uveďte celkový počet označených situací.

13. Nákres nehody v čase střetu vozidel: pokuste se co nejlépe zobrazit na nákresu průběh nehody. Označte jízdní pruhy, dopravní značení, ulice s názvy, cestu, polohu vozidel a směr jízdy.

14. Poznámky: pokud jste na něco nemohli upozornit v předchozích bodech, napište to sem.

15. Nehodu zavinil: pokud na místě není přítomna policie, musíte se dohodnout, kdo je viníkem nehody. Může jít i o spoluvinu, případně o vinu někoho třetího.

16. Podpisy řidičů: je důležité, aby byl záznam podepsán oběma řidiči. Originál vyplněného formuláře si nechává viník nehody, kopie nebo druhé vyplněné tiskopisy zůstávají poškozenému.

TIP: Na povinném i havarijním pojištění lze ušetřit, aniž byste museli slevovat z toho, co vám pojištění kryje. Nechte si u nás porovnat nabídky napříč trhem.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti