Životní pojištění

Pojištění dlouhodobé péče: připravte se na vysoké náklady

Pojištění dlouhodobé péče

Počet osob, které potřebují dlouhodobou pomoc s běžnými činnostmi, v Česku rychle roste. Podle odhadů by do roku 2050 mohl dosáhnout téměř jednoho milionu. Pojištění dlouhodobé péče představuje způsob, jak se na tuto situaci připravit a zajistit potřebnou finanční podporu.

„Toto pojištění dlouhodobé péče je určeno pro každého, kdo v důsledku vážného zdravotního stavu bude potřebovat dlouhodobou pomoc s běžnými životními činnostmi. V případě pojistné události klient nebo jemu blízká osoba dostane pojistné plnění, které může využít na péči doma nebo v pečovatelském zařízení,“ vysvětluje Petr Motáček, specialista na pojištění z FinGO.

Finanční náročnost dlouhodobé péče

Náklady na dlouhodobou péči se mohou vyšplhat až na několik milionů korun. Státní příspěvek na péči zdaleka nepokryje veškeré výdaje. Pojištění dlouhodobé péče tak může být klíčovou pomocí v situaci, kdy se staneme závislými na péči druhých. Ministerstvo práce a sociálních věcí oznámilo navýšení příspěvku na péči, které je platné od 1. července 2024. I přes toto navýšení však mnoho lidí bude potřebovat další finanční zdroje, aby si potřebnou péči mohli dovolit.

Stupně závislosti a pojištění dlouhodobé péče

Snížená soběstačnost člověka se dělí do čtyřech stupňů závislosti podle schopnosti zvládat základní životní potřeby, jako jsou:

  • Mobilita
  • Orientace
  • Komunikace
  • Stravování
  • Oblékání a obouvání
  • Tělesná hygiena
  • Výkon fyziologické potřeby
  • Péče o zdraví
  • Osobní aktivity
  • Péče o domácnost

Speciální stupeň (IV.+) je určen osobám s úplnou závislostí, o které je pečováno mimo pobytové sociální služby. Principem tohoto pojištění je potřeba zajistit se dlouhodobě nebo doživotně pro případ snížené soběstačnosti od druhého, třetího nebo čtvrtého stupně závislosti. 

Daňové zvýhodnění pojištění dlouhodobé péče

Výhodou je také daňové zvýhodnění. Pojistné za III. a IV. stupeň závislosti si můžete odečíst od základu daně až do výše 48 000 Kč ročně. Tento produkt tak představuje výhodnou investici do budoucnosti.

Pojištění dlouhodobé péče s tímto daňovým zvýhodněním si lze nyní sjednat u tří pojišťoven na českém trhu:

  • NN Pojišťovna: pojištěná osoba může vstoupit do pojištění od 18 do 70 let.
  • Kooperativa: pojištěná osoba může vstoupit do pojištění od 40 do 70 let.
  • UNIQA Pojišťovna: pojištěná osoba může vstoupit do pojištění od 18 do 60 let.

Další pojišťovny, které již avizovaly, že se přidají, jsou Generali Česká pojišťovna, Allianz a Simplea. Ostatní pojišťovny tuto možnost zatím zvažují.

Dlouhodobou péči bude v roce 2050 potřebovat každý 5. senior

Podle webu Dlouhodobá péče se očekává, že s rostoucí délkou života a stárnutím populace v České republice dramaticky vzroste počet osob závislých na dlouhodobé péči. Zatímco dnes potřebuje dlouhodobou péči přibližně každý desátý senior, do roku 2050 by se tento počet mohl až zdvojnásobit. Rostoucí potřeba péče klade vysoké nároky na rodiny a státní rozpočet.

Celková kapacita všech sociálních služeb dosáhla v roce 2022 přibližně 260 000 klientů. Přesto však bylo až 45 000 přihlášek zamítnuto kvůli nedostatku míst. Odhaduje se, že chybí 15–30 tisíc míst.

Vyberte správné pojištění pro klidnou budoucnost

Pojištění dlouhodobé péče je nezbytným nástrojem pro zajištění finanční podpory v případě závislosti na péči druhých. Díky daňovému zvýhodnění a možnostem, které nabízí, se stává atraktivní volbou pro stále více lidí. Využijte možnost sjednat si toto pojištění co nejdříve, abyste získali nejlepší podmínky a byli připraveni na budoucnost.

S uzavřením pojištění dlouhodobé péče vám rádi pomůžeme ve FinGO. Obraťte se na nás.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti