Investice

Nejlepší ETF fondy v roce 2024

Díky ETF fondům je dnes investování jednoduché a zároveň efektivní

Díky ETF fondům je dnes investování jednoduché a zároveň efektivní. Jsou ideálním nástrojem jak pro zkušené, tak pro začínající investory. Přečtěte si, jaké jsou jejich hlavní výhody a jak si vybrat ty nejlepší ETF fondy.

V roce 2007 uzavřel Warren Buffett sázku na 500 tisíc dolarů a vyzval tradiční portfoliomanažery na investiční souboj. Tvrdil, že jednoduchým investováním do ETF fondu Vanguard S&P 500 dosáhne v průběhu deseti let lepšího zisku. Výzvu přijal Ted Seides, manažer z Protégé Partners. Jak to dopadlo? Seides o devět let později přiznal porážku. Jeho počáteční milion dolarů vydělal jen 220 tisíc, zatímco Buffettův vklad narostl o 854 tisíc dolarů.

V roce 2007 mohl s Buffettem investovat do stejného ETF fondu prakticky kdokoliv. Nejedná se o žádný zázračný nástroj, který je dostupný jen miliardářům z Wall Street. Můžete do něj investovat i vy, a to v podstatě okamžitě. To je jedna z hlavních výhod ETF fondů. Jsou skvělou volbou nejen pro bohaté investory, ale i pro běžné lidi.

ETF fondy si získávají čím dál větší popularitu.

Co jsou to ETF fondy?

ETF jsou fondy, které fungují na podobném principu jako podílové fondy. Hlavním rozdílem je, že ETF se obchodují přímo na burze, což umožňuje jejich nákup a prodej podobně jako v případě akcií jednotlivých společností.

Podle mnoha investorů jsou ETF fondy levnější, více diverzifikované a výkonnější než jejich alternativy, jako jsou akcie, podílové fondy či dluhopisy. Tyto výhody ocení začínající investoři, kterým zatím chybí zkušenosti a investiční know-how.

Jaké ETF fondy známe

ETF fondy většinou kopírují nějaký konkrétní index. Představme si to na příkladu. Index STI sleduje 30 největších společností kótovaných na Singapurské burze cenných papírů. Fond ETF, který sleduje index STI, obvykle drží všech 30 akcií ve stejném poměru jako index. Cílem indexového ETF je tedy kopírování výkonnosti podkladového indexu.

Akciové ETF fondy

Akciové ETF kopírují konkrétní akciový index. Můžete si vybrat ETF fond pokrývající velké společnosti, malé společnosti nebo akcie firem z konkrétní země. Akciové ETF vám také umožňují zaměřit se na specifické sektory, kterým se v daném čase může dařit, například na technologické akcie nebo akcie společností působících v průmyslových odvětvích.

Dluhopisové ETF fondy

Dluhopisové ETF investují do portfolia různých typů dluhopisů, jako jsou státní, korporátní nebo komunální dluhopisy. Na výběr máte také portfolia s dluhopisy s různými daty splatnosti, úrokovými sazbami a úvěrovými ratingy. Tyto ETF fondy poskytují nižší, ale stabilnější výnos než rizikovější akciové ETF.

Komoditní ETF fondy

ETF jsou skvělým nástrojem, jak můžete nepřímo investovat do komodit jako je zlato, stříbro nebo ropa. Samotné zlato tedy nevlastníte ve fyzické, ale papírové podobě. Tyto ETF nabízejí investorům možnost diverzifikovat své portfolio a mohou být vhodným doplňkem například k tradičnějším akciovým ETF fondům.

Měnové ETF fondy

Měnové ETF investují buď do jedné měny, jako je například americký dolar, nebo do skupiny měn. Zkušení investoři je využívají ke spekulacím, diverzifikaci portfolia nebo měnovému zajištění.

Sektorové nebo odvětvové ETF fondy

Jedná se o fondy, které se zaměřují na konkrétní sektor nebo odvětví. Velmi populární jsou například realitní fondy. Sektorové fondy se mohou zaměřovat také na zdravotnický sektor, informační technologie nebo vývoj a produkci čipů.

Udržitelné ETF fondy

Udržitelné investování spojuje tradiční investiční přístupy s ESG kritérii. Takové fondy využívají investoři, které nezajímá jen zisk, ale i společenská odpovědnost firem. Do konkrétního fondu se řadí jen ty společnosti, které jsou odpovědné vůči životnímu prostředí (E – environment), sociálním dopadům (S – social) a způsobu řízení (G – governance).

Faktorové ETF fondy

Faktorové ETF (Smart – beta) fondy se zakládají na investování podle specifických faktorů. Jde například o faktory jako: hodnota společnosti, malé firmy, nízká volatilita, kvalita nebo výnos. Mají za cíl dosahovat co nejvyššího výnosu i za cenu vyššího rizika.

Speciální druhy ETF fondy

V poslední době se objevily v nabídce dva specifické typy fondů, jejichž cílem je uspokojit potřeby náročnějších a zkušenějších investorů. Jde o fondy využívající pákový efekt a inverzní fondy. Inverzní fondy rostou, když cílový index klesá, a cílem pákových fondů je maximalizovat výnosy díky půjčeným penězům (pákový efekt). Tyto speciální ETF nabízejí mnohem větší potenciál růstu, ale také mnohem vyšší riziko.

Do kterých ETF fondů investovat v roce 2024? Které ETF fondy jsou nejlepší?

Dnes už máte na výběr velké množství různých ETF fondů. Neexistuje jedno portfolio, které je objektivně nejlepší. ETF fondy, které uvádíme v tomto seznamu, patří mezi ověřené a populární volby. Dokážete si z nich vytvořit dostatečně diverzifikované a zároveň výkonné portfolio.

iShares Core MSCI World UCITS (EUNL)

Jedná se o jeden z nejznámějších ETF fondů. Kopíruje index MSCI World a zahrnuje akcie z 23 rozvinutých zemí světa. Tvoří ho téměř 1 500 firem, největší podíl mají americké společnosti (téměř 70 %).

👉 Více o fondu

iShares S&P 500 UCITS (SXR8)

Jeden z nejpopulárnějších ETF fondů kopíruje index S&P 500, který je tvořen 500 největšími americkými společnostmi. Jedná se o největší ETF fond, který sleduje index S&P 500. Největší podíl v indexu mají technologické společnosti, které tvoří až třetinu z celkového počtu firem. Fond je oblíbený mezi investory, kteří věří velkým americkým firmám.

👉 Více o fondu

iShares Nasdaq 100 UCITS (SXRV)

Tento ETF fond obsahuje velké americké firmy, avšak kopíruje index Nasdaq 100. Ten sleduje výkonnost 100 amerických společností vybraných z firem kótovaných na burze NASDAQ. Index je v něčem podobný s S&P 500, avšak více se zaměřuje na technologické společnosti.

👉 Více o fondu

Amundi Stoxx Europe 600 UCITS ETF Acc (LYP6)

Jedná se o evropskou obdobu slavnějšího amerického indexu S&P 500. Tento fond kopíruje index STOXX Europe 600, který sleduje 600 největších evropských společností. Největší podíl mají v indexu společnosti z Velké Británie, Francie, Švýcarska a Německa.

👉 Více o fondu

iShares Core MSCI Emerging markets IMI UCITS ETF (IS3N)

Fond kopíruje index MSCI Emerging Markets Investable Market (IMI). Tento index zahrnuje akcie více než 3 000 společností z rozvíjejících se trhů po celém světě. Největší část firem působí v Číně, Indii a na Taiwanu.

👉 Více o fondu

SPDR S&P 400 US Mid Cap UCITS ETF (SPY4)

ETF fond kopíruje index S&P MidCap 400, který je složený ze 400 středně velkých amerických společností. Největší skupinu tvoří průmyslové podniky.

👉 Více o fondu

SPDR Russell 2000 US Small Cap UCITS ETF (ZPRR)

Fond kopíruje index Russell 2000, který sleduje 2000 amerických společností s nízkou kapitalizací. Jedná se o riskantnější investici ve srovnání s velkými společnostmi. Malé firmy mají větší prostor pro růst, avšak i pro pokles své hodnoty.

👉 Více o fondu

Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF 1C EUR Hedged (DBZB)

Tento ETF fond kopíruje index FTSE World Government Bond – Developed Markets (EUR Hedged), který zahrnuje vládní dluhopisy vydané rozvinutými světovými zeměmi. Jedná se o konzervativnější investici, u tohoto fondu se neočekává taková výkonnost jako například u akciových ETF. Na druhou stranu se předpokládá i nižší kolísavost.

👉 Více o fondu

Jsou ETF bezpečné?

Správce ETF fondu důsledně odděluje finanční prostředky investorů od svých vlastních. Tím pádem investor nenese žádné kreditní riziko správce fondu. Všechny ETF fondy musí přesně sledovat vybraný index, což znamená, že správce fondu nemůže významně odchýlit výkon ETF od výkonu daného indexu.

Jak investovat do ETF?

Investování do ETF fondů je dnes velmi jednoduché a dostupné v podstatě komukoliv. Pokud si umíte sami vybrat spolehlivého brokera a sestavit si kvalitní portfolio, můžete investovat úplně sami. Tato možnost je ideální pro zkušené investory.

Pro ty, kteří nemají dostatečné zkušenosti nebo nechtějí riskovat, že udělají chybu a zbytečně přijdou o peníze, je tu druhá možnost – svěřit správu investic třetí straně. Ideální je obrátit se na svého finančního poradce, který má dostatek zkušeností v této oblasti a dokáže vám poradit.

Neuděláte chybu, pokud si na začátku uděláte základní přehled o dostupných možnostech. Pomoci vám může například naše investiční kalkulačka, která vám poskytne prvotní informace a nasměruje vás správným směrem.

Informace uvedené v tomto dokumentu slouží pouze pro informační účely a neměly by být považovány za investiční poradenství. Příklady a scénáře jsou hypotetické a slouží pouze k ilustrativním účelům.

Investování do fondů obchodovaných na burze (ETF) zahrnuje rizika, včetně možné ztráty investovaného kapitálu. Hodnota investic do ETF se může měnit v závislosti na tržních podmínkách, ekonomických a dalších faktorech. Minulé výkony nejsou zárukou výkonů budoucích. Před učiněním jakýchkoli investičních rozhodnutí byste měli zvážit svou individuální finanční situaci, investiční cíle, toleranci rizika a poradit se s licencovaným finančním poradcem. Tento dokument nepředstavuje nabídku k prodeji nebo výzvu k nákupu jakýchkoli cenných papírů. Před učiněním investičního rozhodnutí si vždy přečtěte prospekt ETF a další relevantní dokumentaci.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti