Investice

Jak rozpoznat krypto podvod: ochrana vašich investic před podvodníky

Nejčastější druhy krypto podvodů

Kryptoměny přinášejí nové možnosti, ale zároveň představují velké riziko podvodu pro nezkušené investory. Podvodníci využívají rostoucí popularity digitálních měn a stále sofistikovanějších metod k oklamání lidí. V roce 2023 Češi ztratili více než 2 miliardy korun kvůli internetovým podvodům. Za první čtvrtletí roku 2024 lidé přišli o 357 milionů korun při různých internetových podvodech, včetně krypto podvodů​. Jak tyto podvody fungují, proč na ně lidé stále naletí a co můžete udělat, abyste se ochránili?

Nejčastější druhy krypto podvodů

  1. Vishing a spoofing
    Podvodníci se vydávají za zaměstnance banky nebo technické podpory. Pomocí falešných telefonátů vás přesvědčí, že máte problém s účtem nebo kryptoměnovou transakcí. Pomocí spoofingu dokáží napodobit telefonní čísla důvěryhodných institucí, což zvyšuje pravděpodobnost, že naletíte.
  2. Smishing
    Varianta phishingu (získání citlivých informací, jako jsou hesla, čísla kreditních karet nebo přihlašovací údaje) probíhá prostřednictvím SMS zpráv, které vás žádají o kliknutí na odkaz vedoucí na falešnou webovou stránku nebo o poskytnutí citlivých údajů.
  3. Podvod „zapomenuté Bitcoiny“
    Podvodník vás kontaktuje s tvrzením, že našel vaše ztracené kryptoměny a žádá poplatek za jejich „uvolnění“. Oběti často zaplatí poplatek ve víře, že získají obrovský výnos, avšak peníze nikdy neuvidí.
  4. Falešné investiční nabídky
    Podvodníci se zaměřují na investory přes reklamy, e-maily a telefonáty, slibují „garantované“ zisky. Používají falešné webové stránky a aplikace, které vypadají důvěryhodně, ale slouží pouze k tomu, aby z vás vylákali peníze.

Jak podvodníci manipulují s oběťmi?

Podvodníci často budují s obětí důvěrný vztah. Prostřednictvím aplikací jako WhatsApp ukazují falešné grafy s obrovskými zisky, které údajně rostou o stovky procent. Následně žádají oběť o další vklad, aby „výnos“ ještě zvýšila. Když oběť chce peníze vybrat, podvodníci ji nutí platit další poplatky a daně, dokud si nevšimne, že jde o podvod.

„Lidé často naletí, protože podvodníci využívají důvěry a manipulují s emocemi obětí. Když oběti vidí, jak se jejich investice ‚zhodnocují‘, je těžké včas odhalit, že jde o podvod,“ říká Jiří Fajt, specialista na investování ve FinGO.cz.

Jak falešné investiční nabídky fungují

Přilákání obětí
Podvodníci cílí na investory přes reklamy na sociálních sítích, e-maily nebo telefonáty, kde slibují „garantované zisky“ a snadné zbohatnutí. Často komunikují přes WhatsApp a používají falešné weby, které vypadají profesionálně. Tým podvodníků někdy zahrnuje více osob, aby vzbudili větší důvěryhodnost.

Vytváření naléhavosti a důvěry
Podvodníci tlačí na rychlé jednání, aby oběť investovala bez dlouhého rozmyslu. Tvrdí, že sami jsou úspěšní investoři, nebo se odkazují na důvěryhodné instituce.

Požadavek na první vklad
Oběť je přesvědčena, aby vložila malou částku, kterou podvodníci „zhodnotí“ na falešné platformě. Peníze údajně rychle rostou, což motivuje oběť k dalším vkladům.

Žádost o další investice
Když oběť nemá další peníze, podvodníci tlačí na půjčky od rodiny nebo banky. Falešné výnosy stále rostou, takže oběť věří, že investice je bezpečná.

Poplatky a daně
Při pokusu o výběr podvodníci požadují další poplatky či daně. Tlak na oběť se zvyšuje, až podvodníci přeruší kontakt a zmizí s penězi.

Další kontakt podvodníků
Po čase se oběti ozve „detektiv“ nebo „hacker“, který tvrdí, že za menší poplatek najde ztracené peníze, což je opět podvod.

Co dělat, pokud jste se stali obětí podvodu?

Pokud jste zjistili, že jste naletěli podvodníkům, okamžitě zastavte jakoukoliv další komunikaci a obraťte se na policii. Zásadní je poskytnout všechny dostupné informace a nahlásit celý případ co nejdříve. Pokud jste si kvůli podvodu vzali půjčku, kontaktujte svou banku, která může pomoci zmírnit úroky nebo půjčku zesplatní a lze se pak s bankou domluvit na splátkovém kalendáři.

Jak se vyhnout krypto podvodům?

  1. Buďte obezřetní u podezřele vysokých výnosů
    Garantované zisky neexistují a vysoké výnosy jsou obvykle spojeny s vyšším rizikem. Pokud vám někdo slibuje zhodnocení o desítky či stovky procent ročně, pravděpodobně se jedná o podvod.
  2. Prověřujte důvěryhodnost
    Ověřte si každou společnost nebo osobu, se kterou jednáte. Podívejte se na recenze a seznam licencovaných subjektů vedený Českou národní bankou. Ujistěte se, že daný subjekt má oprávnění k provozování služeb.
  3. Nevěřte časově omezeným nabídkám
    Podvodníci často tlačí na rychlé rozhodnutí. Seriózní investice si zaslouží důkladné zvážení a žádný odborník vás nenutí k okamžité akci.
  4. Vzdělávejte se
    Naučte se základní principy investování a podvodných taktik, které podvodníci používají. Čím více rozumíte investicím, tím lépe se ubráníte podvodům.

Chraňte své investice a zůstaňte v bezpečí

Kryptoměny nabízejí velký potenciál, ale zároveň jsou cílem sofistikovaných podvodů. S rostoucím počtem pokusů o podvod je klíčové být obezřetný a mít dostatek informací. Nezapomínejte, že i zkušenější investoři se mohou stát obětí, proto vždy důkladně prověřujte investiční příležitosti a buďte opatrní při poskytování osobních údajů.

S FinGO vám ukážeme, jak investovat chytře a bezpečně.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti