Neživotní pojištění

Přezutí zimních pneumatik 2024: pozor na změny

Značení zimních pneumatik

Blíží se zimní sezóna a přezutí zimních pneumatik je opět aktuální téma. V článku se dozvíte, kdy je přezutí povinné, na co si dát pozor v roce 2024 a jaký význam má správné pojištění vozidla během zimy.

Nové značení zimních pneumatik v roce 2024

Od 1. října 2024 již v Německu a na Slovensku nebude stačit označení M+S (Mud and Snow), aby pneumatika byla považována za zimní. Nově bude nutné, aby zimní pneumatiky měly symbol 3PMSF (alpský symbol sněhové vločky). Tento symbol zaručuje, že pneumatika prošla přísným testováním v zimních podmínkách. V České republice zatím zůstává označení M+S uznáváno jako zimní, přičemž změny se aktuálně neplánují. Doporučujeme však přezouvat na pneumatiky s označením 3PMSF, které zaručují lepší výkon v náročných zimních podmínkách.

Starší zimní pneumatiky: co je důležité vědět?

Pokud máte zimní pneumatiky vyrobené před 1. lednem 2018, jsou stále považovány za zimní i s označením M+S. Stáří pneumatik můžete zjistit podle čtyřčíselného kódu DOT na jejich boku – například 1223 znamená výrobu v 12. týdnu roku 2023. Nicméně, pneumatiky starší než šest let mohou být za hranicí své optimální použitelnosti, a to i přesto, že mají dostatečný vzorek. Proto je dobré zvážit jejich výměnu za novější s označením 3PMSF.

Přezutí na zimní pneumatiky, proč vlastně?

V České republice platí zákonná povinnost používat zimní pneumatiky od 1. listopadu do 31. března, pokud jsou na vozovce sněhové podmínky, led nebo námraza. I když se zdá, že počasí může být v některých regionech mírné, je důležité mít zimní pneumatiky připravené. V zimě totiž výrazně zlepšují přilnavost a zkracují brzdnou dráhu.

Na co si dát pozor při výběru zimních pneumatik pro přezutí?

Kromě splnění zákonné povinnosti je důležité zvolit kvalitní pneumatiky, které vám zajistí bezpečí na silnici. Zde je několik bodů, na které byste se měli zaměřit:

  • Hloubka dezénu: minimální zákonem požadovaná hloubka je 4 mm, ale odborníci doporučují větší hloubku, ideálně 6 mm.
  • Rozměry pneumatik: dodržujte rozměry doporučené výrobcem vozu. Nesprávná velikost pneumatik může negativně ovlivnit jízdní vlastnosti a zvýšit spotřebu paliva.
  • Značky a kvalita: investujte do kvalitních pneumatik od ověřených značek. Levné pneumatiky mohou mít horší vlastnosti na ledu či sněhu, což může být nebezpečné.

👉 Víte, co dělat při nehodě? Podívejte se na seznam kroků, jak postupovat.

Co hrozí, když nepřezujete na zimní pneumatiky?

Nepřezutí na zimní pneumatiky může vést nejen k pokutám, ale i ke komplikacím s autopojištěním.
„Nesprávný typ pneumatik během zimních měsíců může výrazně ovlivnit nejen vaši bezpečnost, ale také výši pojistného plnění v případě nehody. To platí jak u povinného ručení, tak havarijního pojištění, kde hraje stav vozidla klíčovou roli při likvidaci škod,“ upozorňuje Irena Jakobová, specialistka na neživotní pojištění z FinGO.cz.

„Může se stát situace, že řidič na rozbředlém sněhu narazí do zpomalujícího vozidla před sebou a znalci prokáží, že pokud by měl zimní pneumatiky s dostatečným dezénem, k nehodě by nedošlo,“ uvádí příklad Irena Jakobová. „Poškozenému by pravděpodobně pojišťovna sice vyplatila pojistné plnění, ale následně by po viníkovi celou částku vymáhala,“ doplňuje.

👉 Jste si jisti, že máte platné povinné ručení? Ověřte si to.

Přezutí zimních pneumatik

Jak autopojištění ovlivňuje zimní provoz?

Během zimních měsíců dochází k vyššímu počtu nehod, a to hlavně kvůli horším podmínkám na silnici. Kromě povinného ručení je dobré zvážit i havarijní pojištění, které pokryje škody na vašem vozidle, pokud například dostanete smyk na ledu a narazíte do svodidel nebo jiného auta.

👉 Nezmeškejte výhodnější nabídku autopojištění! Pohlídáme za vás čas, kdy si můžete pojištění změnit.

🚘 Tip: V zimě se může stát, že se vám vůz porouchá na cestě do hor. V takovém případě vám může pomoci připojištění asistenčních služeb, které zahrnuje odtah vozidla nebo pomoc při poruše.

Proč nejezdit v létě na zimních pneumatikách?

Zimní pneumatiky nejsou pro letní podmínky vhodné z několika důvodů. Mají delší brzdnou dráhu, horší přilnavost a jejich ovladatelnost v zatáčkách je těžší. Navíc jsou hlučnější, rychleji se opotřebovávají a zvyšují spotřebu paliva. I když zákon dovoluje jezdit v létě na zimních pneumatikách, jde o nevhodné a neekonomické řešení. Pojišťovna vám sice plnění za škodu nesníží, ale vy zbytečně riskujete vyšší náklady a menší bezpečnost na silnici.

Jaké jsou náklady na přezutí a jak ušetřit?

Přezutí pneumatik se obvykle pohybuje v cenovém rozmezí od 500 do 1500 Kč v závislosti na typu vozidla a službách pneuservisu. Vyplatí se sledovat akční nabídky a slevy, které pneuservisy nabízejí na podzim.

Pokud chcete ušetřit, můžete zvážit sezónní uskladnění pneumatik v pneuservisu, což zajišťuje jejich správné skladování a prodlužuje životnost pneumatik. Některé servisy nabízejí uskladnění jako bonus k přezutí zdarma.

👉 Chcete zjistit, jak mít správně nastavené pojištění auta? Přečtěte si náš článek na toto téma.

Celoroční pneumatiky: vhodné řešení pro sváteční řidiče?

Pokud najezdíte méně než 5000 km ročně a jezdíte především ve městě, mohou být celoroční pneumatiky dobrým řešením. Tyto pneumatiky jsou určeny pro celoroční provoz a často nesou symbol alpského štítu s vločkou (3PMSF), který zaručuje jejich použití i v zimních podmínkách. Pro řidiče, kteří preferují pohodlí a vyhnutí se pravidelnému přezouvání, mohou být celoroční pneumatiky vhodnou volbou. Je však důležité hlídat hloubku dezénu – minimálně 4 mm pro zimní období.

Buďte připraveni na zimu

Zimní pneumatiky nejsou jen zákonnou povinností, ale hlavně investicí do vaší bezpečnosti. Nezapomeňte, že správné pojištění je stejně důležité jako kvalitní obutí vozu. Pokud potřebujete poradit s výběrem správného pojištění pro zimní měsíce, obraťte se na naše odborníky z FinGO.cz. Rádi vám zdarma pomůžeme porovnat nejvýhodnější povinné a havarijní pojištění pro vaše auto.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti