Neživotní pojištění

Povinné ručení nově platí jen po úhradě

Povinné ručení nově platí jen po úhradě

Od 1. října 2024 vstupuje v platnost zásadní změna pro povinné ručení. Nově bude pojištění platné až po úhradě. Na co si dát pozor, aby se vaše vozidlo nestalo nepojištěným?

Povinné ručení platí až po připsání platby

Hlavní změnou pro řidiče je, že povinné ručení platí až po připsání platby na účet pojišťovny. Dosud bylo možné uzavřít smlouvu a platbu provést později, přičemž pojištění přesto platilo od data uzavření smlouvy. Od října však tento postup končí. „Nově bude vozidlo pojištěné až ve chvíli, kdy pojišťovna obdrží platbu,“ vysvětluje Irena Jakobová, pojišťovací specialistka ze společnosti FinGO.

💼 Jste podnikatel? Poradíme vám s pojištěním celé flotily vozidel. Naši odborníci vám pomohou najít nejlepší řešení.

Riziko mezer v povinném ručení

Tato změna může mít významné dopady, pokud nedojde k úhradě povinného ručení včas. „Pokud řidič nezaplatí v termínu sjednaném s pojišťovnou, smlouva nevznikne a bude nutné uzavřít novou. To může vést k situaci, kdy vozidlo nebude mít platné povinné ručení,“ varuje Jakobová. Kromě pokuty od České kanceláře pojistitelů vám navíc hrozí, že pokud způsobíte nehodu, budete muset uhradit veškeré škody z vlastních prostředků.

Povinné ručení platí až po připsání platby

Nutnost včasného placení při prodloužení smlouvy

Nová pravidla se netýkají pouze uzavírání nových smluv, ale také prodlužování stávajících smluv povinného ručení. „I u prodloužení stávajících smluv platí nová pravidla a měli byste zaplatit do termínu, který je ve smlouvě. Nová zelená karta vám přijde až po přijetí platby na účet pojišťovny,“ upozorňuje Jakobová. Je proto nezbytné, aby řidiči sledovali své platební povinnosti a předešli tak možným problémům s neplatným pojištěním.

🛡️ Kdy je ten správný čas na to, změnit pojišťovnu? S naší službou Hlídač autopojištění vás včas upozorníme na termín, kdy můžete porovnat nabídky a vybrat si tu nejlepší.

Konec nutnosti vozit zelenou kartu

Ačkoliv nutnost včasného placení může řidiče přivést do nepříjemné situace, změna v povinném ručení přináší i jistá pozitiva. „Nově nemusíte mít zelenou kartu u sebe – jediným zdrojem pro kontroly Policie České republiky a v registru silničních vozidel se stane databáze České kanceláře pojistitelů,“ vysvětluje Jakobová. To znamená, že kontroly budou automatické. Očekává se zamezení případných podvodů a neaktuálním údajům v registru pojištění.

Praktické rady pro řidiče

Abyste se vyhnuli problémům, dodržujte několik základních pravidel:

  1. Plaťte ihned po sjednání autopojištění: Nové povinné ručení platí až po připsání platby na účet pojišťovny. Proto platbu neodkládejte.
  2. Sledujte termíny pro prodloužení smluv: Při prodloužení stávajícího povinného ručení je důležité uhradit částku do stanoveného termínu, aby pojištění platilo i nadále.
  3. Nastavte si automatické platby: Pokud platíte pojištění pravidelně, zvažte nastavení trvalého příkazu. Zabráníte tak možným prodlevám v platbě.
  4. Kontrolujte potvrzení: Po úhradě pojištění byste měli obdržet potvrzení o zaplacení. Uchovejte jej pro případné kontroly.

🛑 Víte, jaké následky může mít jízda bez povinného ručení? Může vás to stát víc než jen peníze. Přečtěte si náš článek a zjistěte, proč může hrozit i vězení. Přečtěte si náš článek.

Včasná platba povinného ručení je klíčem k platnému pojištění

Nová pravidla pro povinné ručení mohou na první pohled přinést určité komplikace. Přesto však mají své opodstatnění a mohou přispět k větší bezpečnosti na silnicích. Klíčové je platit pojištění včas, a to jak při uzavírání nového autopojištění, tak při jeho prodloužení. Pokud si nejste jistí, jak správně postupovat, nebo potřebujete pomoci s výběrem nejvýhodnějšího povinného ručení, obraťte se na naše odborníky z FinGO, kteří vám rádi pomohou.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti