Investice

Důchod a reforma: proč budou další generace muset spořit samy?

Začněte plánovat co nejdříve

V současnosti jsou čeští důchodci v poměru k hrubé mzdě nejbohatší, co kdy byli. Avšak demografický vývoj a stav veřejných financí směřují k tomu, že se budoucí generace na důchod budou muset připravit samy.

Stárnutí populace ohrožuje důchodový systém

Důchodový systém v České republice čelí vážným výzvám. Počet ekonomicky aktivních obyvatel na jednoho důchodce neustále klesá. Dnes připadá na jednoho důchodce 3,5 pracujících, ale za 30 let to budou pouze dva. Tento trend spolu s prodlužující se délkou života znamená, že na financování důchodů nebude stačit současný model. Průměrný důchodce dnes tráví v penzi 24 let, což je o 9 let více než před půlstoletím.

Stát už nyní čelí obrovským nákladům – roční výdaje na důchody činí téměř 600 miliard korun, z čehož si musí půjčovat 75 miliard. Pokud se nezmění současný systém, státní dluh na důchody by mohl dosáhnout až 5 % HDP. Je jasné, že změna nás nemine.

🚀 Zajímá vás, jestli je pro vás vhodnější DIP nebo DPS a jaké jsou mezi nimi rozdíly? Přečtěte si náš článek na toto téma.

Proč jsou dnešní důchodci nejbohatší v historii?

Ačkoli současný systém důchodů je na hraně udržitelnosti, dnešní důchodci jsou ve vztahu k průměrné hrubé mzdě relativně bohatí. Průměrný důchod tvoří až 55 % hrubé mzdy, a to je historicky nejvyšší poměr. Jenže tento trend stagnuje a reálná hodnota důchodů se v příštích dekádách sníží.

Připravte se na budoucnost: důchod bude na vás

Budoucí generace musí převzít větší zodpovědnost za své důchodové zabezpečení. Důchodová reforma, která vstoupila v platnost, přináší několik změn, ale neřeší základní problém: nezbytnost osobního spoření a investování na důchod.

Mezi hlavní kroky, které by měl každý udělat, patří:

  • Začněte spořit co nejdříve: čím dříve začnete, tím více času bude mít vaše investice růst díky složenému úročení.
  • Diversifikujte své investice: nespoléhejte se pouze na jeden typ produktu, rozložení mezi různé druhy investic sníží riziko.
  • Využijte státní podporu: produkty jako doplňkové penzijní spoření (DPS) a dlouhodobý investiční produkt (DIP) nabízejí státní příspěvky a daňové výhody.
  • Rebalancujte své portfolio: sledujte pravidelně své investice a upravujte je podle toho, jak se mění trh či vaší životní situace.
  • Sledujte inflaci: vaše investice by měly překonat inflaci, jinak poklesne reálná hodnota vašich úspor.
Připravte se na budoucnost: důchod bude na vás

💡 Jak si vylepšit spoření na důchod? Přečtěte si náš článek o státních příspěvcích a daňové úspoře pro spoření na penzi.

Co přináší nová pravidla v oblasti spoření na důchod?

Od 1. července 2024 došlo k zásadním změnám v doplňkovém penzijním spoření. Maximální státní příspěvek se navýšil na 340 Kč měsíčně, ale s podmínkou spořit minimálně 1 700 Kč měsíčně. Naopak, státní příspěvek se zrušil pro důchodce, kteří už pobírají starobní důchod. To znamená, že starobní důchodci si mohou nadále spořit, ale bez podpory státu.

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) se stává stále oblíbenějším. Už více než 50 000 Čechů má tento produkt sjednaný. Díky daňovým úlevám a příspěvkům zaměstnavatelů se jedná o atraktivní způsob spoření na penzi.

Budoucnost patří těm, kdo plánují dopředu

Současná generace důchodců se může těšit na relativně vysoké důchody, ale budoucnost už tak růžová nebude. Ti, kteří začnou s vlastními investicemi a spořením co nejdříve, budou v důchodu finančně nezávislí. Jsme tu pro vás. Vytvoříme zdarma finanční plán, který zajistí pohodlnou penzi i v době, kdy státní důchody budou nižší.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti